TORNADO (2011)

For Orchestra  ±16′                                        Score

A tornado is a violent, dangerous, rotating column of air that is in contact with both the surface of the earth and a cumulonimbus cloud.

The Fujita scale (F-Scale), or Fujita-Pearson scale, is a scale for rating tornado intensity, based primarily on the damage tornadoes inflict on human-built structures and vegetation.

(From Wikipedia)

Mijn ± 15 minuten durende orkestwerk ‘Tornado’ (2011), speciaal voor Sinfonia Rotterdam en Conrad van Alphen geschreven, is niet zozeer een letterlijke verklanking van een ‘tornado’ of de verschillende sterktes waarin deze voor kan komen (gemeten volgens de Fujita scale), maar het vormde op een zeker moment een kader, een houvast om de muziek die ik wilde schrijven vorm te geven. Mijn uitgangspunt was de 18e eeuwse ‘Sturm und Drang’, een aanduiding voor een stijl die binnen het classicisme stond voor meer muzikale onrust en een toenemende emotionele expressie. Ik was benieuwd of ik binnen mijn manier van schrijven zowel de helderheid van Haydn en Mozart kon inpassen, alsook een hedendaags variant kon bedenken voor muzikale onrust en emotionele expressie. ‘Tornado’ is geschreven voor een typische Haydn/Mozart bezetting: 2 hobo’s, 2 hoorns en strijkers. Om hier een eigen draai aan te geven heb ik de 1e hobo/hoorn aan de ene kant van het orkest gezet en de 2ehobo/hoorn aan de andere kant. Het is een ééndelig werk, met verschillende ‘hoofdstukken’:

– Fujita scale 1: Moderate Damage (Fast and Furious)

– Fujita scale 2: Significant Damage (intenso)

– Fujita scale 3: Severe Damage  (feroce)

– Fujita scale 4: Devastating Damage (Meno Mosso, frenetico)

– The Eye (Calmo)

– Fujita scale 0: Light Damage: ‘Sometimes the Wind sounded like a Song’. Ethan B.Garcia    (Con furore)

Fujita scale 5: Incredible Damage (subito piano)

‘Tornado’ is opgedragen aan mijn zoon Midas.