Sura Cantate

Score

De Sura Cantate (2019), is een zesdelige compositie over Sura van Dordrecht die na haar dood aan de rechter verschijnt om vergiffenis te vragen voor haar moordenaars. De muziek en tekst beweegt zich vanuit het donker naar het licht. In de eerste delen worden de voorbereidingen voor de ophanging van de moordenaars gevolgd, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het volk (koor) dat om wraak roept. Aan het eind van het derde deel verschijnt Sura’s geest (sopraan) en vraagt het volk zachtmoedig te zijn. In de delen erna veranderd het volk dankzij het pleidooi van Sura van mening, vergeeft de moordenaars en bezingt uiteindelijk de onvoorwaardelijke liefde aan Sura.

Tekstschrijver Jules Terlingen heeft nog de zoon van een van de moordenaars (jongens sopraan) aan het oorspronkelijke verhaal toegevoegd, wat het perspectief van schuld, boete en vergeving een extra dimensie geeft.

De opdracht voor het werk, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, komt van het jubilerende Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) ter ere van hun 100 jarig bestaan.

Sura Cantate (tekst Jules Terlingen) kan uitgevoerd worden in twee versies: koor, solisten, orgel en percussie; en koor, solisten, orkest en percussie.