Mancha Mancha!

Score

Recording

‘Dol-dwaas-komisch-ontregelend-en-ook-nog-met-zang-en-ander-geluid!’ Zo kondigt Patrick van Deurzen met enige zelfspot Mancha Mancha! aan, zijn eerste muziektheaterwerk. Het libretto is van de Nederlandse auteur Ernest van der Kwast en regisseur Jules Terlingen en is gebaseerd op Cervantes’ bekende boek over de vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha en zijn schildknaap Sancho Panza. De dolende ridder met een overdosis aan fantasie spreekt nog altijd tot de verbeelding. (Tekst gaat door onder de foto’s)

Interview over Mancha Mancha!

De uitstekende Nederlandse baritons Henk Neven en Mattijs van de Woerd kruipen in de huid van Don Quichot en Sancho Panza, en worden daarbij begeleid door de pianisten Maarten van Veen en Hans Eijsackers. 

Synopsis

Mancha Mancha! Het derde deel van Don Quichot

Don Quichot is terug! Hij leeft! Nadat de dolende ridder in deel I (1605) ten strijde is getrokken tegen het onrecht in de wereld en in het tweede deel (1615) is gestorven na tal van avonturen, herrijst hij uit de dood in Het derde deel van Don Quichot (2022).

Hij is terug… Maar wel als aartschagrijn! De idealist Don Quichot is totaal gefrustreerd geraakt. Moegestreden, gedesillusioneerd en verbitterd verschijnt hij ten tonele. Hij heeft het helemaal gehad. Het onderwijs, de zorg, het bancaire systeem,  duurzame energie, hedendaagse klassieke muziek – het is allemaal op een mislukking uitgelopen volgens Don Quichot. Samen met zijn sidekick Sancho Panza  levert hij commentaar op de huidige consumptiemaatschappij en verlangt hij terug naar de lang vervlogen dagen waarin hij als een ridder door de wereld trok om misstanden recht te zetten. Daar is hij nu te oud, te moe en te chagrijnig voor. Het enige wat hij nog kan is kankeren.  Op politici, op boeren, op managers, op publiek dat eigenlijk alleen liederen van Schubert wil horen.

Het derde deel van Don Quichot is een voorstelling over een man die al zijn idealen kwijt is, en misschien ook zijn verstand. Don Quichot draagt nog steeds een verroest harnas en een helm van olifantenpoep. Niemand neemt hem serieus, of wil men hem niet horen? We luisteren liever naar de topman die een Maserati Quatroporte rijdt dan naar een man met een oud, mager paard. Don Quichot heeft zijn krachten verloren, maar de wereld is er ook niet beter op geworden. Maar Sancho ziet een uitweg…..

Tegelijk speelt Het derde deel van Don Quichot met conventies die gelden in concertzalen. Liederen worden ruw afgebroken, musici gaan met elkaar op de vuist, en de botten van Cervantes worden doorgegeven. Spel en werkelijkheid lopen door elkaar in deze muziekvoorstelling, die natuurlijk ook over de liefde zal gaan. O, Dulcinea!